
HACKATON
În colaborare cu parlamentarii care au inițiat schimbarea legislativă pentru eliminarea copiilor de la instituțiile publice, studenții au acum șansa de a crea o campanie de comunicare care să contribuie la simplificarea administrației românești.

ECHIPELE CÂȘTIGĂTOARE

PRolitică
Locul I
Luca Manole
Anahara Alexandru-Yuuki
Vlad Măntoiu

OVA
Locul II
Mentorată de Dl. Deputat Sebastian-Ioan BURDUJA, echipa OVA a fost compusă din studenți de la FSPUB.
Suchiu Alexia
Scutelnicu Vlad
Șerbănescu Octavian

Creative Bees
Locul III
Mentorată de Dna. Deputat Ana-Maria CĂTĂUŢĂ, echipa Creative Bees a fost compusă din studenți de la FJSC.
Ţone AnaMaria Isabellle
Turcu Ramona
Iorgulescu Mihaela
Echipele care au trecut de faza de selectie au fost:
Micile Speranțe | Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării |
PRolitică | Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării & Facultatea de Științe Politice |
OVA | Facultatea de Științe Politice |
VSB – Vocea Studenților Bucureșteni | Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării |
CTRL F | Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării |
Sigma | Facultatea de Științe Politice |
The Code | Facultatea de Științe Politice |
Essential | Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării |
Creative Bees | Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării |
Evolve | Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării |





DESPRE PROIECT
”Hackathonul studențesc: România fără dosar” este modalitatea prin care studenții Universității din București pot contribui la accelerarea procesului de debirocratizare și de simplificare a proceselor administrative. Șansa noastră de a ne implica eficient și concret în societate, punând resursele de profesionalism ale studenților facultăților din UB în beneficiul oamenilor.
Despre ce este vorba?
Pe data de 09.11.2021 a fost promulgată „Legea subțierii dosarului cu șină”, care prevede că instituțiile publice nu mai au dreptul de a solicita copii ale avizelor sau altor documente emise de instituții sau de organe de specialitate ale administrației publice locale. Asta înseamnă că acestea nu ar trebui să mai solicite, spre exemplu, copii după cartea de identitate.
Realitatea din teren arată însă că administrațiile publice sunt în continuare reticente, refuză să respecte legea și sunt predispuse să ceară copii după toate actele, invocând motive diferite pentru care amână sau refuză să aplice legea intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2022.
În colaborare cu parlamentarii care au inițiat schimbarea legislativă, zece echipe de studenți de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Facultatea de Litere și Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București au acum șansa de a crea o campanie de comunicare care să contribuie la schimbarea comportamentului referitor la solicitarea copiilor unor documente pe care instituțiile statului le dețin deja.
Desfășurare
Echipele care vor trece de partea de selecție vor lucra propunerile lor de campanie de comunicare prin care se urmărește schimbarea comportamentului referitor la solicitarea copiei de buletin în instituțiile publice.
Proiectele vor fi depuse cu o seară înainte de susținerea publică și în format PPT pentru ca juriul să le poată citi.
În ziua susținerii publice, echipele vor avea la dispoziție 10 minute pentru a prezenta ideile de campanie în fața juriului. Etapa finală a competiției (prezentarea proiectelor, jurizare, premiere) se va derula la sediul Parlamentului.
Câștigătorii Hackathonului vor primi șansa de a-și implementa ideile din campanie în cadrul unei luni de practică la Parlamentul României. În plus, primele trei echipe vor fi premiate pentru ideile lor.
Care este termenul limită pentru înscrieri?
Termenul limită este data de 20 martie 2022.
MENTORI & JURAȚI

Sebastian-Ioan BURDUJA
Deputat PNL

Ana-Maria CĂTĂUŢĂ
Deputat PSD

Andi-Lucian CRISTEA
Deputat PSD

Viorel BĂLTĂREŢU
Deputat PLUS

George-Cristian TUŢĂ
Deputat PNL

Bogdan Oprea
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării

Camelia Cmeciu
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării


Claudiu Tufiș
Facultatea de Științe Politice

Alexandra Iancu
Facultatea de Științe Politice




REGULAMENT
„Hackathonul Studențesc: România fără dosar” este destinat studenților de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Facultatea de Litere și Facultatea de Științe Politice din cadrul UB (programele de licență și master). Pentru a participa trebuie să-ți faci o echipă alcătuită din doi sau trei membri și să o înscrii pe site-ul romaniafaradosar.ro. Componența echipei va rămâne aceeași din momentul în care v-ați înscris și până la finalul competiției.
Ce trebuie să cuprindă aplicația voastră?
Candidații trebuie să completeze formularul de pe site-ul romaniafaradosar.ro cu o scurtă descriere a membrilor echipei, însoțită de un eseu (maximum două pagini în total) prin care să arate motivația din spatele participării la realizarea acestei campanii. Recomandăm ca descrierile să fie pertinente și redactate într-un mod profesionist.
Care sunt criteriile de selecție?
În ceea ce privește selecția celor zece echipe participante, se va lua în considerare capacitatea echipei de a oferi o descriere ieșită din comun a membrilor acesteia și calitatea argumentării cu privire la motivația pentru participarea în cadrul competiției. Se punctează și redactarea eseului într-o manieră profesionistă.




CALENDAR
WORKSHOP: De la problemă la soluție - abordarea Design Thinking
Toate echipele selectate vor participa la un training unde vor afla mai multe despre abordarea Design Thinking, un concept modern de rezolvare a problemelor iterativ, punând accent pe strategia cognitivă de descompunere a problemelor.
24 februarie – 20 martie
înscrierea echipelor în competiția ”Hackathonul Studențesc: România fără dosar”
21 martie
anunțarea echipelor care vor intra în competiție
28 martie
start Hackathon – studenții discută cu parlamentarii (întâlnire online), primesc brieful de lucru și pot pune întrebări pentru a-și clarifica nelămuririle. De asemenea, echipele primesc, prin tragere la sorți, un mentor-parlamentar cu care se poate sfătui pe parcursul săptămânii de lucru.
30 martie – ora 20:00
urcarea proiectelor în format PPT într-un drive pus la dispoziție de organizatori
31 martie
prezentarea proiectelor la Parlament, în cadrul competiției Hackathonul Studențesc: România fără dosar




